BC Coursework

Body of Work produced in the Bellevue College Interior Design Bachelor’s program

Furniture Fabrication

A work in progress… more to come as it gets completed.

Four species of wood are employed in this project. The table top is made of African Mahogany (aka Khaya). The legs are Cherry and, although shown in the drawing as ebonized, will not likely be stained in the final product. The square inlays are Purpleheart. Framing inlays (around Purpleheart and glass center) are Padouk.

(Click on images to enlarge)
INDES352 Table Design v8 perspective v720160504_162117-redux20160506_145121-redux 20160506_145947-redux 20160511_135833-redux 20160525_134543-redux 20160601_130237-redux

Residential Studio

Smith Residence - Great Room board Smith Residence - Kitchen board Smith Residence - Master Bath board Smith Residence - Master Bedroom board

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In this residential studio, we were given a profile of the homeowners, John and Karen Smith, and their children, along with specific needs, and then we were released to establish a floor plan of the home.  From there, we were instructed to select four spaces of our own choosing to highlight for our design. We wrote and submitted a programming document, such as would be presented to a client, and proceeded with our concept.

The concept for this design is “Meeting.” The large space in the center of the home is a meeting of different spaces, the kitchen and dining, the entry and circulation, as well as the great room. The featured spaces in this design, kitchen/dining, great room, master bedroom and master bath are where craftsman style architecture meets modern meets contemporary. The canvas of painted white walls and ceiling, white-leather seating and white-lacquered cabinets, meets with color and texture from tile, stone, interesting tables and various unique accessories. Finally, from great room to kitchen, cool-colored fabrics meet warm-hued granite and custom colored-glass lighting fixtures. The flooring throughout is a tile with a white-washed wood appearance. The atmosphere is meant to be calming, comfortable, sophisticated and minimal. The budget (we were given no ceiling for this project) for these four spaces came to just under $500k.

Studio 3

Click here to see construction docs for this project

Client:

Channel Island SurfboardsCI_15_DG_Film_Flier.indd

 

 

 

Image

Project: Retail Surfboard Shop

Location: Downtown Seattle, SKB Architects Bldg

Address: 2333 3rd Ave, Seattle, WA 98121

 

 

Concept: Break

2014-09-24 20.39.26 (2)

Inspiration:

As a wave crests it is called a “break.” The force of the water rushing toward the shore is met with resistance as the ocean depth quickly becomes shallower, rapidly slowing the approaching water. This sudden change in momentum reaches a breaking point. As the speeding ocean water pushes over the slower, shallower water, water is pushed upward creating beautiful waves that surfers can enjoy while atop a board. The surfer paddles out toward the wave, rises up onto the board to a standing position, at the top, just before the break, then rides the wave and enjoys a clear vantage point from the forward side of the wave. From this position, the surfer in a sense “breaks” over and through.

Design Intent:

This design explores breaking over and breaking through. When riding a wave, the board and rider sit out over the face of the wave and ride atop it. In this way both the wave and the surfer are breaking over. One breaks over the other and vice versa. Additionally, the wave rolls over, crashes down, and creates a pipe, approaching the shore at an angle. This pipe gives the surfer a sort of tunnel to ride through. The surfer breaks through the rolling,crashing wave, coming out the other end of the pipe.

My intent is to create a customer experience within this retail store that mimics these experiences of the surfer. The spaces themselves will break through and break over. This will create views, intersections, angles and cantilevers. Then, the path of circulations and wall construction will take the customer on a journey that resembles the surfing experience.

Process:

Many iterations of models were made in the conceptual process. Here are a couple of examples:

2014-10-21 20.02.06 -r2014-10-21 20.01.43 crop 20141014_230724-1 -r Break_Buoyancy_Balance 2

 

 

Completed Design:

The customer experience will begin at the entrance, where they are facing a main floor (as if standing on the shore facing the ocean) with a 2nd level breaking out toward them (looking at the waves crashing in). As the surfer must paddle out to reach the wave, so the customer travels to the rear of the store to ascend the stairs (or elevator). The view from the stairs  is open and the second floor is also open, through floor to ceiling glass from the stairs to the lounge that itself breaks out over the main floor. The customer is met at the entrance with the entire face of the 2nd floor lounge, which is clad with long panels of blue acrylic that incrementally rise and break out away from the wall until the very top one finally breaks through the front of the store out over the entrance as if to invite customers in.

20150112_142257

Plan View L1-r

Level 1 Plan

Plan View L2-r

Level 2 Plan

Section A

Section A – Front Elevation

Section B

Section B – Right Elevation

Persp3-r

Perspective 3

 

Perspective 2-r2p

Perspective 2

 

Perspective 1-r

Perspective 1

2D Design: My first art class, part 1

The inspiration for this project came from my love of shoes, which is probably rather obvious. The objective was to illustrate vocabulary that related to design. Having never before taken an art class, and coming from a career and interest in mathematics (construction estimating), it was a blast to explore my creative side. There are 24 in no particular order.

IMG_1506

value

IMG_1474

dark

IMG_1479

variety

IMG_1482

symmetry

IMG_1484

pattern

IMG_1505

unity

IMG_1499

focal point

IMG_1472

figure ground

IMG_1496

linear perspective

IMG_1492

shade

IMG_1476

volume

IMG_1481

atmospheric perspective

IMG_1500

light

IMG_1502

scale

IMG_1494

overlap

IMG_1490

balance

IMG_1488

rhythm

IMG_1486

compsition

IMG_1473

contrast

IMG_1463

positive shape/negative shape

IMG_1470

outline

IMG_1465

symmetry/assymetry

IMG_1468

shadow

IMG_1471

proportion

Revit Class

For this project, I chose to design a three-story single-family residence. The constraint for this project was a simple footprint of 55′ x 75′, within which we could design either a residential or commercial structure. The purpose was to explore architectural spaces and learn the Revit software.

Inspiration: layered leaves and cantilevered buildings

images

The randomness of leaves that fall atop each other creates something more organic and delightful than the typical rectilinear forms, so I sought to explore this possibility in architecture.

cantilever-modernist-stack-house cantilever-house ImageProxy House-La-Punta-1

I’m fascinated by these cantilevered single-family residential structures, the moments created in their intersections and unique spaces they provide.. This is where my concept began. 

With inspiration from layered leaves and cantilevered buildings, I developed following architectural Concept:

Cantilevered, Rotating Layers

 


Spatial Organization: Radial

Concept0001 concept overlays0001

The organic shapes of leaves, layered and rotated atop each other, cantilevering over the edges, producing covered and uncovered spaces. I began with sketching my ideas down, then creating a shape that would be replicated with each floor and, using trace paper, I sketched this shape out on three sheets then stacked them and rotated them on a center axis.


Color-key legend/floor plan

1ST FLOOR COLOR KEY PLAN

1ST FLOOR COLOR KEY PLAN

2ND FLOOR COLOR KEY PLAN

2ND FLOOR COLOR KEY PLAN

3RD FLOOR COLOR KEY PLAN

3RD FLOOR COLOR KEY PLAN

AXON VIEW

AXON VIEW

 

 

 

 

 

First Floor Dining Room

First Floor Dining Room

Second Floor Home Theater

Second Floor Home Theater

Third Floor Home Office

Third Floor Home Office

Elevation View

Elevation View

 

 

Studio Two: Cupcake Shop

Concept: Unexpected. The shell is a rectilinear shaped concrete structure with a front curtain wall, two front entrances and two side entrances. To provide something unexpected for the customer experience, I introduced quadrangles and non-ninety degree angles, with a slightly off-center, angled path of travel. Custom seating, tables and counters offset from each other at angles directed the circulation in a clear path. Overhead quadrangular clouds of varying heights, thicknesses and warm colors added to the unexpected theme. Finally corrugated metal, reclaimed brick and reclaimed wood, are set against the rich cherry wood casework to frame up an unusual, but comfortable atmosphere.

2014-06-05 19.52.25 (1) 2014-05-06 13.36.14 2014-05-20 20.23.42 2014-06-12 19.44.54bcupcake shop